De zomer is weer in aantocht!
Heerlijk alle zomer kleding weer uit de kast, slippers aan en
lekker veel naar buiten.
Helaas bestaan de zomeroutfits van onze honden vrienden alleen uit een zomervacht en lopen deze dus nog steeds met een jas aan.
En dan komt er nog eens bij dat honden veel moeilijker hun warmte kwijt kunnen in vergelijking met ons mensen. Wij kunnen over ons hele lichaam zweten d.m.v. zweetklieren, honden hebben deze alleen op de zolen van hun poten, daarnaast raken ze overtollige warmte kwijt d.m.v. hijgen. Aan ons dus de taak om tijdens warme dagen onze honden een handje te helpen en het ze vooral (vaak onbewust) niet moeilijker te maken.
Hond in de auto
We kennen allemaal situaties waarbij we onze hond 'heel even' in de auto moeten achterlaten. Wat nog te veel mensen zich niet (of niet genoeg) beseffen is dat je hond in de auto achterlaten tijdens warme dagen, hetzelfde is als hem achterlaten in een steeds warmer wordende oven (ook wanneer je de ramen van je auto een stukje openlaat). Oververhitting ligt dus al snel op de loer.
In de tabel hieronder zie je hoe snel de temperaturen kunnen oplopen.
Tref je zelf een hond die achtergelaten is in een auto tijdens een warme dag, probeer de eigenaar te achterhalen, lukt dat niet, bel de politie (0900 - 8844) of bel het landelijk meldpunt (144).
In geval van leven of dood kan je een ruit intikken om de hond eruit te halen.
Het is in Nederland strafbaar om je hond achter te laten in een warme auto. Boetes kunnen in de honderden euro's oplopen,
Uitlaten
We hebben allemaal (in meer of mindere mate) een dagelijkse wandel routine die we met onze honden aanhouden. Tijdens warme dagen is het verstandig deze routine onder de loep te nemen en mogelijk aan te passen.
Laten we starten bij het tijdstip dat er wordt gewandeld. Beperk dit tot vroeg in de ochtend, laat in de middag en de avonden.
Op welke ondergrond(en) lopen jullie, is het vooral stoep, fietspad, gras, zand?
Omdat wij schoeisel dragen zijn we ons niet (altijd) bewust hoe warm het kan worden onder de poten van de hond en wat dat voor consequenties dat kan hebben.
Asfalt en zand zijn dé twee grootste vijanden van de hondenpoten, de temperaturen van deze twee lopen snel op en voor je het weet lopen de honden letterlijk op hete kolen wat kan resulteren in pijnlijke brandblaren. Kies daarom zoveel mogelijk om over gras te lopen.
Er is een simpele test die je kan toepassen wanneer je twijfelt of de ondergrond te heet is voor de poten van je hond;
Leg je hand 7 seconde plat op de ondergrond, is het te heet voor jou, dan is het te heet voor de hond!
Inspanning
Veel honden zullen bij warm weer er zelf voor kiezen om het rustiger aan te doen, geef hier gehoor aan en motiveer de hond niet tot extra inspanning.
Natuurlijk zijn er ook altijd de uitzonderingen, honden die ondanks de hitte hun gewone lekkere enthousiaste zelf blijven. Het is belangrijk dat je als eigenaar je hond daar in afremt, veel inspanning zorgt ervoor dat lichaamstemperatuur omhoog gaat en dan ligt oververhitting al snel op de loer.
Blijf dus weg van buiten balletjes gooien, fietsen met je hond, lange wandelingen etc.
Kies op dit soort dagen om binnen hersenwerkjes te doen, zoek wandelplekken uit waar veel schaduw is en water waar de honden kunnen pootje baden, of beperk de dag gewoon tot korte poep en plas rondjes en doe verder gewoon helemaal niets.
Voorzorgsmaatregelen en hulpmiddelen
Zorg dat de hond altijd toegang heeft tot drinkwater, een extra waterbak neerzetten is zeker geen overbodige luxe.
Zorg voor genoeg schaduwplekken in de tuin waar de hond languit kan liggen.
Denk eraan dat hondenneuzen, honden oren en plekken waar honden weinig en/of korte vachtharen hebben, moeten worden ingesmeerd met (honden)zonnebrandcrème.
In (dieren)winkels kan je in allerlei maten koelmatten, koelhalsbanden en hondenbadjes verkrijgen.
Wil je je hond iets geven om te doen, doe eens een paar worteltjes in de vriezer en geef die als verkoelende snack.
En hou je hond goed in de gaten, zeker de wat oudere honden, honden met gezondheidsproblemen en honden met korte snuiten kunnen het sneller benauwd krijgen of oververhit raken.
Oververhitting
Voorkomen is beter dan genezen, leer de (vroeg)signalen van oververhitting te herkennen zodat je tijdig kan ingrijpen en weet wat je wel of niet moet doen.
Hoe herken je oververhitting?
Hieronder vindt je een lijst van symptomen van oververhitting die veel voorkomen bij honden. Vaak zie je deze symptomen in combinatie met elkaar. Ook is het belangrijk te melden dat deze symptomen pas alarmerend zijn wanneer ze afwijken van de norm. Dus heb je een hond die weinig kwijlt en die ineens heel veel gaat kwijlen, dan is dit een rode vlag, kwijlt jouw hond altijd al veel is dat het niet.
Overmatig hijgen
Overmatig kwijlen
Braken
Lusteloos/sloom
Niet responsief
Rusteloos/stress
Donkere slijmvliezen
Flauwvallen
Lichaamstemperatuur 40,5 of hoger (hier kom je alleen achter door je hond te temperaturen met een thermometer).
Wat te doen bij oververhitting?
Als je alleen al het vermoeden hebt dat je hond oververhit raakt, grijp dan meteen in.
Hoe langer de lichaamstemperatuur van een hond boven de 40,5 graden is hoe groter het risico op verminderde hersenfunctie, orgaanschade en zelfs shock waarbij de hond kan overlijden.
Een oververhitte hond moet altijd naar de dierenarts! Maar hoe verstandig is het om een oververhitte hond in een hete auto te vervoeren? Terwijl u de dierenarts belt neem dan (een van) de volgende stappen:
Verplaats de hond naar een koele(re) plek, schaduw, koude vloer, koelmat etc.
Heeft u toegang tot een ventilator of airco, gebruik deze door de hond erbij de leggen.
Ligt de hond buiten in de buurt van een tuinslang laat het stromende water langs de liezen, voetzolen en buik stromen. Geef het hondenlichaam de kans om aan de temperatuur van het water te wennen. De hond in een keer te overspoelen met koud water of in een koud (honden)bad leggen zorgt ervoor dat de aderen vernauwen wat afkoelen moeilijker maakt. Ook kan de ineens koude temperatuur een hartstilstand veroorzaken.
Heeft u geen mogelijkheid om met stromend water de hond te koelen, doordrenk een handdoek met water en koel de liezen, voetzolen en buik. Wikkel de hond niet in met een natte handdoek. Dit zorgt ervoor dat de warmte die vrijkomt niet weg kan en werkt dus averechts.
Als de hond (weer) bij is, bied dan water aan.
Samengevat:
Wat gaan we niet doen?:
Honden in de auto achterlaten (ook niet maar heel even!).
Honden naast de fiets mee laten rennen.
Op het heetst van de dag gaan wandelen met de hond.
Wandelroutes kiezen waar uw hond veel over afvalt moet lopen en waar weinig/geen schaduw is.
Hond op het heetst van de dag meenemen naar het strand (het zand is dan te heet).
Actieve inspanning van uw hond vragen.
De hond inwikkelen in een natte handdoek.
Wat gaan we wel doen?:
Zorg dat er altijd voldoende drinkwater beschikbaar is voor de hond.
Zorg dat wanneer de hond buiten is er genoeg schaduw plekken zijn waar hij helemaal uit de zon kan liggen.
Maak gebruik van koelmatten, koelhalsbanden etc.
Loop vroeg in de ochtend, laat in de middag en in de avond met uw hond.
Kies wandelroutes waar de hond grotendeels over gras kan lopen en dat schaduwrijk is.
Maak kortere wandelingen dan uw gewend bent.
Zoek plekken op bij het water en laat de hond pootjebaden of zwemmen.
Smeer neuzen, oren en plekken met korte vacht, in met (honden)zonnebrandcrème factor 50.
Wees alert op signalen van oververhitting en grijp tijdig in.
Wil je meer weten over Honden EHBO klik dan hier.
Komentáře