top of page
Zoeken

De Puppycursus.

De meest gestelde vragen die wij op de hondenschool krijgen heeft betrekking tot de puppycursus. Wij hebben de meest veel voorkomende vragen voor jullie op een rijtje gezet;

  • Wanneer moeten we starten?

  • Is het niet te zwaar?

  • Hoe zit het met de inentingen?

  • Mag ik met mijn partner komen?

Allemaal geldige en begrijpelijke vragen, we gaan ze even puntsgewijs langs;

  1. Wanneer moet ik starten met de puppycursus?

Helaas hebben wij hier geen standaard antwoord op.

Ervan uit gaande dat de pup uit een verantwoord gefokt nest komt, is het belangrijk dat u zich realiseert dat tot op het moment dat u de pup gaat ophalen, deze altijd in het bijzijn is geweest van zijn moeder (soms vader) en zijn broertjes en zusjes, altijd hun steun en veiligheid heeft gehad en dus nog nooit alleen is geweest. En nu (voor de pup) ineens moet hij alleen, met u mee.

Er zijn puppen die in hun nieuwe huis komen en zich meteen thuis voelen, ze gedragen zich alsof ze er al jaren wonen! Ze zijn opgewekt, zoeken contact met u, maar durven ook alleen dingen te ontdekken/ondernemen, ze eten goed, slapen goed en zijn in voor een spelletje. Met dit kaliber pup zou u, bijwijzen van spreken, dezelfde dag nog kunnen starten met een puppycursus.

Dan zijn er het andere uiterste in puppen. Ze komen in de nieuwe woning en alles is eng. Ze lopen in een lage houding door het huis, schrikken van ieder geluid, maken weinig contact of kunnen niet zonder u. Ze eten slecht, slapen weinig of extreem veel, spelen weinig of niet. Deze puppy's hebben veel moeite met de verandering die ze hebben meegemaakt. Starten met de puppycursus zou ik pas doen wanneer je ziet dat de pup meer op zijn gemak is en dus meer gedrag laat zien van de pup uit het eerste voorbeeld. Bij sommigen puppen duurt dit een paar dagen, bij andere een paar weken.

De meeste puppen zitten tussen deze twee extremen in, sommige situaties vinden zij spannend en op andere momenten voelen zij zich zelfverzekerd.

Gemiddeld gezien zou je kunnen starten met de puppycursus 1 á 2 weken nadat je de pup hebt opgehaald.


2. Is de puppycursus niet te zwaar?


Hier kan ik volmondig 'nee' op zeggen. Puppycursus is geen bootcamp, het is de kleuterschool voor honden. Net als de kleuterschool voor kinderen leggen we hier de basis voor verdere academische ontwikkeling en prestaties.

Een goede hondenschool heeft een puppycursus ontwikkeld die stapsgewijs worden opgebouwd, de oefeningen zijn zowel voor de pup als voor de eigenaar makkelijk uit te voeren. Iedere stap wordt beloond met voertjes en stembeloning. Er is geen standaard waaraan puppy's moeten voldoen om te slagen voor hun examen, iedereen krijgt de mogelijkheid zich te ontwikkelen op zijn of haar tempo.

Het gaat immers om reis, de progressie, de lol, de samenwerking en de socialisatie. Het gaat zeker niet om wie het snelste aan de voet loopt, wie het langste in positie blijft en wie het beste presteert. Wij vragen niet van onze mensen kleuters om in groep 2 hoge wiskunde op te lossen, waarom zouden wij dat wel van onze honden kleuters vragen?


3. Inentingen.


Bij ons op de hondenschool mogen honden vanaf 8 weken deelnemen aan de puppycursus. Sommige puppen hebben dan hun 2de enting nog niet gehad en dat wekt vragen op.

Zolang de pup bij moeder heeft gedronken, gezond is en binnen het inentschema zit, is deze welkom op de hondenschool.


4. Mag ik samen met mijn partner komen trainen?


Graag! Honden (net als mensen) hebben bij de verschillende familieleden verschillende gedragingen en verschillende uitdagingen en wij helpen daar graag bij. Je hebt als gezin de hond, dus wij zien graag iedereen. Heb je een groot gezin, overleg dan met de instructeur wie wanneer komt.



Wij hopen dat deze blog een aantal vragen wegneemt. Het is natuurlijk een algemeen advies en wij zijn ons er van bewust dat er specifieke situaties zijn, of uitzonderlijke puppen waarbij deze blog niet aansluit. Mocht jij zo een situatie of pup hebben, neem dan contact op met de hondenschool, wij staan jullie graag te woord.

206 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page